Bakanlık, Taşıma İşleri Organizatörleri Taslak Yönetmeliği’ni sektör görüşüne sundu. Lojistikte büyük krize neden olan ordino konusu da yönetmelikte yer aldı. Ordinoda fiyatına taban ve tavan ücret tarifesi belirlenmesi sinyali lojistikçileri Ankara’ya yollarına düşürdü.
Ordino krizi nasıl ortaya çıkmıştı?
‘Ordino’, “yük teslim talimat formu” veya “yük teslim belgesi” olarak adlandırılıyor ve ithalat işlemlerinde kullanılıyor. İthalatçı bu evrak olmadan malını gümrükten çekemiyor. Lojistiktikçiler düzenlenen belgeler için ithalatı yapan firmadan yaklaşık 70 euro para alıyor. Ordino ücreti ihracatçılar ile taşıma sektörünü karşı karşıya getirmiş Her iki taraf da hükümet nezdinde girişimlere başlamıştı.
Lojistikte ‘ordino’ krizi alevlendi. İhracatçı firmalar ile lojistikçiler arasında ordinonun kaldırılması gerekliliğine yönelik tartışmalar sürerken çok önemli bir gelişme yaşandı. Ulaştırma BakanlığıTehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü, hazırladığı “Taşıma İşleri Organizatörleri Taslak Yönetmeliği”ni sektör görüşüne sundu. Söz konusu taslak yönetmeliğe ilişkin görüşler ilgili tüm STK’lar ve üyeleri ile paylaşıldı. Görüşlerin bildirilmesi için son tarih 10 Ocak 2018 olarak açıklandı. Taslak yönetmelik ordino krizini de yeni bir boyuta taşıdı.
Yönetmeliğin Taban ve/ veya tavan ücret tarifesi uygulamasını tarif eden 8 maddesinde ordino kelimesi geçmese de “Bakanlık, bu yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerle ilgili piyasadaki ücretlerin; ülke ekonomisi ve/ veya kamu yararı aleyhine sonuç vermesi ve/veya aşırı ücret uygulanması ve/veya rekabet ortamının bozulması hallerinde ve gerektiğinde söz konusu faaliyetler için belirli bir süreyle sınırlı taban ve/veya tavan ücret tarifesi uygulaması getirebilir” ifadesine yer verilerek, fiyatları bakanlığın belirleyeceği sinyali verildi.
Ordinonun kaldırılmaması için uzun süredir yoğun bir çalışma yürüten UTİKAD yönetimi taslağı görür görmez Ankara’ya koştu. İthalatçı firmalar da taslak yönetmelikte sektörü sıkıntıya sokacak maddeler olduğu görüşünde.