Hiç kimse Morgan Robertson‘un dünyanın en büyük kehanetlerinden birisini yaptığının farkında değildi.
Amerikalıydı, 1861´de doğdu, gençken denizcilikle uğraştı, sonra ise bir elmas eksperi olarak ve New York´da kuyumculuk yaptı. Kipling´in bir öyküsünü okuduktan sonra yazar olmaya karar verdi.
İlk öyküsü 25 $´a satıldı, daha sonradan yazmış olduğu yazdığı 10 öyküden ise 1000 $ kazandı. Yazmak ona artık kolay ve kazançlı gelmeye başlamıştı. 1897 yılının bir kış gecesinde 24.Caddedeki dairesinde yeni bir denizcilik öyküsü yazmayı planladı. Bu diğerlerine nazaran bir uzun öykü olacaktı. Kazandan 14 yıl önceTitanic faciası ile neredeyse tamamen uyuşan bir hikaye yazdı. Yani Titanik Kazası Aslında Bir Hikayeydi.
Diğer Benzerlikler
Yazdığı bu öyküye iki isim verdi; ” “Nafile” ve “Titan Kazası”… Evet, şaşırmamak elde değil; Titan… Öyküde ki gemi ismi sadece iki harf eksik. Bakalım Morgan Robertson Titanik´den 14 yıl önce yazdığı romanında daha neleri bilmişti; Robertson´un romanındaki Titan adlı gemi ilk seferine Southampton limanından çıkıyordu ve 14 yıl sonra Titanik de aynı limandan ilk seferine çıktı. Romandaki gemi ile, Titanik arasında yalnızca 4 metre fark vardı. Titan 248 metreyken, Titanik’in boyu 252 metreydi.
İki geminin ağırlıkları da birbirine çok yakındı. Robertson romanında ki Titan´ı 70.000 ton ağırlığındaydı; Gerçek Titanik ise 66.000 ton ağırlığında.
Her iki geminin de üç pervanesi vardı ve her ikisi de 3000’er yolcu taşıma kapasitesindeydi. Gerek romandaki hayali Titan´a gerekse de gerçek Titanik´e Avrupa´nın ünlü insanları ve tanınmış zenginleri binmişlerdi. Robertson´un romanındaki heybetli Titan, New Foundland yakınında; Kuzey Atlantik´de bir buz dağına çarparak battı ve işte inanılmaz tesadüf; Talihsiz Titanik‘de 14 yıl sonra neredeyse aynı yerde, romanda yazdığı gibi bir buzdağına çarparak okyanusun soğuk sularına gömüldü.
Her iki gemide de; yeterince can kurtan filikası yoktu. Robertson romanındaki gemide 24 filika bulunduğunu yazıyordu; Titanik´de ise sadece 22 filika vardı ve bu yüzden yolcuların çoğu gemiyi terk edemedi.
Gerçek Titanic kazasının sonucunda 1513 yolcu boğularak can verdi ve bir çoğuda kayboldu. Robertson´un romanında ki Titan´da ise 1500 kişi ölüyordu. Her iki gemininde toplam kapasitesi 3000 kişilikti ve Titanik´e 2224 kişi binmişti.
Tıpkı Titanik kazasından 14 yıl önce Morgan Robertson’un romanında romanında kaleme aldığı gibi….