Gemi havuzlama nedir? Nasıl yapılır?
Havuza tamir amaçlı gelen gemilerin su altında kalan kısımlarında yapılması gereken (Pervane, dümen, şaft vb.) onarım işlemlerini yapabilmek için gemilerin yüzer veya beton havuzların içine alınarak “Takarya” “iskemle” adı verilen blokların üzerine oturtulması ile onarılması işlemidir
Alınması gereken önlemler;
-Öncelikle gemi havuzlama işleminde, önce deniz aracından takarya planı alınmalı ve ona en uygun şekilde takaryalar havuzun içine dikkatlice konumlandırılmalı.
-Operasyonda görevli havuz personeli gerekli eğitim ve yeterliliğe sahip kişilerden seçilmiş olmalı
-Havuzlama işleminde görev alacak personel takım çalışmasına uygun oluşturulmalı ve aralarında iyi iletişim açısından bir kopukluk olmamalı
-Geminin havuzlanması esnasında takarya planına ve takaryalara göre tam şakülde olduğundan emin olunmadan havuz kuruya çıkartılmamalı, gerek görüldüğü durumlarda dalgıçlar tarafından gemi altı kontrol edilmeli.
Havuzlamada İstenen Sörveyler
-Gemi havuzda iken deniz suyu giriş ve çıkış valflerinin durumları muayene edilecek ve klas periyodu içinde bir kez açılarak, bakım/tutumları yapılacaktır.
-Baş itici ve yer değiştirme teçhizatına genel bir sörvey ve ayrıca geminin yüzmesi durumunda da tecrübe uygulanacaktır.
SEVK SİSTEMİ
Sevk sisteminin muayenesi aşağıdaki konuları kapsar:
–Srast yataklarını da içermek üzere, ara şaftlar ve yataklar,
–Dişli donanımı,
–Mekanik ve elastik kaplinler,
–Ana sevk makineleri ve yardımcı makineler
Bünyesel olarak takviyeli olan veya olmayan lastik esaslı ve kesme yükü tesiri altındaki yay elemanları ile, halka şeklindeki ve diğer lastik veya elyaf takviyeli kavramaların, sörvey sırasında durumlarının iyi olmadıkları görülürse, yenilenmeleri zorunludur.
Ana sevk motorları
Aşağıda belirtilen elemanlar muayene edilecek ve eğer sörveyör gerekli görürse, sökülmüş durumda kontrol edilecektir:
-Silindirler, silindir kaveri, pistonlar, piston rotları ve cıvataları, krosetler, krankşaft ve tüm yataklar;
-Sevk donanımı ve yatakları ile birlikte,
-Püskürtme sistemi, ilişik pompalar ve kompresörler, aşırı doldurucular, emme ve egzost devreleri, doldurma havası soğutucuları, filtreler, izleme, kumanda, koruma ve güvenlik teçhizatı, ilk çalıştırma, tornistan ve manevra teçhizatı.
Yardımcı makine donanımı, teçhizat ve boru devreleri:
Aşağıda belirtilen makina donanımı elemanları, sörveyörün gerekli bulması durumunda, sökülmüş olarak muayene edilecek ve denenecektir.
-Önemli sistemlere ait tüm pompalar,
-Güvenlik teçhizatını da içermek üzere, hava kompresörleri,
-Separatörler, filtreler ve valfler,
-Soğutucular, ön ısıtıcılar
-Ana ve yardımcı dümen makinaları,
-Tahrik düzenlerini de içermek üzere, demir vediğer ırgatlar,
-Borular, boru bağlantıları, genleşme elemanları ve hortumlar,
-Emercensi dreyn valfleri ve sintine boru sistemleri,
-Dolu tank seviye göstergeleri,
-Tatlı su elde etme tesisi,
-Yağ ve pis su arıtma sistemleri,
-Sörveyörün gerekli göreceği ek sistemler ve elemanlar.
Elektrik tesisleri;
-Elektrik ile sevk edilen gemilerde, sevk için kullanılan elektrik motorları ile jeneratörleri, uyarıcıları, bunların özellikle sargıları ve havalandırma sistemleri muayene ve test edilecektir.
-Devre açma/kapama elemanlarının ve buna ek olarak koruma, güvenlik ve iç kilitleme cihazlarının işlem durumları kontrol kapsamındadır. Elektrik kabloları ile bunların bağlantıları muayene edilecektir. Tüm elektrikli makinelerin ve teçhizatın izolasyon dirençleri ölçülecektir.
-Parlayıcı gaz veya buhar ile hava karışımlarının birikebileceği bölümlerdeki makina ve teçhizatı da içeren elektrik tesisleri, istenen patlamayı önleme yönünden kontrol edilmelidir.
Tanklarda ki Borular
-Muayenesi istenen tanklardan geçen borular kontrol edilecek ve sörveyör gerekli görürse, basınç testi uygulanacaktır. Elde edilen sonuçlara göre, kalınlık ölçümleri alınacaktır.
Yangın söndürme ve yangın alarm sistemleri
-Bütün yangın söndürme teçhizatının kullanıma hazır olduğu sörveyöre kanıtlanacaktır.
–Emercensi çıkışlar ve kaçış yolları kontrol edilecektir.
–CO2 silindirleri ve halon tüpleri kontrol edilecektir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=”620″] İLGİLİ KONULAR Listelendi. Okumak için aşağıda ki başlıkları tıklayabilirsin. [feed url=”https://www.denizcilikbilgileri.com/goss-gasm/gemi-insaa-ve-stabilite/feed/” number=”8″][/box]