Çin‘in gelişen ekonomisini desteklemek için artan petrol ihtiyaçları, onu maliyetlerde azaltma ve One Belt One Road vizyonu sebebiyle Malacca ve Singapur Boğazlarına olan bağımlılığını azaltmak için Tayland’ın güneyinde yeni bir yapay kanal açılması kararı aldırttı. Açılacak bu kanal ile gemiler Singapur ve Malacca Boğazlarını atlayarak, Güney Çin Denizi’nden doğruca Hint Okyanusuna yani Andaman Denizi’ne bağlayacak.
Kanalın Maliyeti 28 Milyar Dolar Olacak
Kanalın maliyeti yaklaşık 28 milyar dolar, uzunluğu 140km, genişliği 400 metre ve derinliğin ise 30 metre olması planlanıyor. Kanal projesinde yaklaşık 300 bin işçinin de çalışması planlanıyor. Bilindiği üzere Singapur Boğazı, Asya’nın gerdanlığı denilebilecek bir noktada bulunmaktadır. Buraya uğrayan gemilerin Singapur ekonomisine olan katkıları yaklaşık %90 civarındadır. Her türlü ikmal, yakıt, personel değişimi ve tabi ki gemilerin bu işlemleri yapabilmesi için mecburi demir bölgesine gitmeleri gerekmekte ki Singapur Pilot istasyonunda çalışan pilot sayısı yaklaşık 1500 civarındadır.
Proje 10 Yılda Tamamlanacak
Malacca Boğazının özelliklerine baktığımızda ise Sumatera ve Malay adaları arasında yer alıp, uzunluğu 890km, genişliği 2,5 km ve en sığ yerinde derinlik ise 25 metredir. Yılda geçen gemi sayısı yaklaşık 94 bindir. Tüm bu istatistikler Singapur ve Malacca boğazlarının dünyanın en yoğun trafik noktalarından biri yapmaktadır. Diğer bir istatistiğe baktığımızda ise Çin, Kore ve Japonya’nın ithal ettikleri petrol ve gaz %80’i bu yol üzerinden geçmektedir ve Kra Kanalı ile bu yol yaklaşık 3 gün azalacaktır. Ayrıca Çin’in Endonezya sularına olan bağımlılığı da azalacaktır. Projenin yaklaşık tamamlanma süresi ise 10 yıl olarak planlanmaktadır.
Projenin hayata geçirilmesi için Çin ve Tayland hükümetleri arasında protokol imzalanmış ve hatta Kra Yatırım Geliştirme Firması kurulmuştur. Puket adasıyla aynı enlemden geçecek olan bu kanal Çin’in 21. Yüzyıldaki İpek Yolu projesinin ürünü olacaktır.
Kaynak: Washington Post.