Bir kaç yıl önce LNG sektörü hakkında çok da iyimser bir tablo çizilmiyordu gelecek icin. Sıvılaştırma ünitelerinin devreye girmesiyle, armatörler de iştah artışı meydana geldi. 2015 yılına bakıldığında sektöre yeni yükler girmiş ancak gelir ve giderler neredeyse eşit durmaktaydı şirketler için ta ki 2017 yılına kadar.
2017 yılının son çeyreğinde sektör karlarına bakıldığında 2 katli bir artış meydana geldi ve hala bu seviyeyi korumaktadir. Gemilerin günlük kirası yaklaşık 80.000 dolar civarındadır ve suan da da gözüken bu kazançların pek fazla değişmeyeceği ta ki 2020 yılına kadar.
2017 yılında 26 milyon yük sektöre dahil oldu ve bu da %10’luk bir büyüme sağladı. 2018 yılına bakıldığında ise 36 milyon yükün sektöre dahil olacağı ve bu da yaklaşık olarak sektörün %12 daha büyümesi anlamına gelmektedir.
Ticaret yollarına baktığımızda da iyimser bir tablo karşımıza çıkmaktadır. 2017 yılında mil başına düşen yük miktarında %12’lik bir artış gercekleşirken bu yıl beklenti ise %14’dür. Amerikan kaynaklı taşımacılık devam edecektir ve yeni yollar da devreye girecektir. Örneğin 2017 yılının aralık ayında Christophe de Margerie isimli SCF’ye ait gemi ile Rusyanın Kuzeyinde bulunan Yamal LNG bölgesinde ingiltereye ve Japonyaya sevkiyat başlamıştı. 2020 yılında ise yıllık 17.5 milyon tonluk yükün sektöre dahil olacağı düşünülmektedir.
LNG İthalatçıları
Japonya halen LNG ithalatında lider konumda durmaktadır. İkinciliği ise, Güney Kore’yi geçen Çin almıştır. 3. Güney Kore ve 4. ise Tayvanı geçen Hindistan yer almaktadır. Çinin ithalatı, Japonyanın ithalatının %63 seviyesine ulaşmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde Yüzer LNG Depolama Gemileri (FSRU) sayısı da artmaktadır. 2017 yılında dünya üzerinde 26 adet terminal faal durumdaydı. Bu yıl için ise 14 adet daha açılması planlanan terminal bulunmaktadır. Bu gemiler cogunlukla Latin Amerika, Orta Dogu ve Hindistan bölgesinde yeralmaktadır. FSRU sistemlerinin tercih edilmesinin sebebi ise daha makul olmaları ve yatırım maliyetlerinin göreceli olarak daha düşük olmasıdır. Bir LNG limanının maliyeti ton basına 330 dolar iken bu fiyat FSRU`larda 3 kat daha azdır.
Sektör Ne Kadar Büyüyecek ?
Önümüzdeki bir kaç yıl içinde görünen şu ki, filolarda hızlı büyüme sektörün geleceği için ciddi bir risk oluşturmaktadır. Sonunda gemi arz fazlalığı nedeniyle sektör karlılıkları oldukça azalacaktır. 5 yıl önce dünya üzerinde bulunan LNG gemilerinin sayısı 372 yani 53.4 milyon metreküp iken Kasım 2017 de 500 sınırı aşılmış ve şuan mevcut 516 gemi yani 75.9 milyon metreküplük bir gemi filosu bulunmaktadır.
Sektörde sürekli gördüğümüz olay, hafif bir iyimserlik rüzgarı estiği zaman gemiler yani denizlere yada cehenneme gider. Şu an hali hazırda ise, Amerikadaki Kaya Gazi ihracatının artışı ve Avustralyadaki gazlaştırma ünitelerinin arttırılamaması nedeniyle yeni kontratlar çakılmıştır. 2016 yılına kadar pek çok LNG terminalleri, kazançların artmaması nedeniyle açılmamıştır. Ama şu an genel olarak, tonajlara ihtiyaç düzgün bir şekilde artış göstermekte. Armatörler 2017 yılının son çeyreğine kadar düzgün bir kazanç elde edemediler ve son 5 yıllık geçmişe baktığımızda ise sadece 2017 yılında iyi kazanç elde ettikleri görülmektedir.
Sonuç Olarak
LNG sektörünün önünde güzel bir gelecek durmakta ve denizcilik bu alandan yeterince fayda görecektir. Ticaretler artmakta ve navlun da bir ivme kazanmıştır. Görünen o ki gelecekte yıldızı hala parlayacaktır. Gunümüzde 175.000 cbm’lik bir gemi yaptırmanın fiyatı yaklaşık 180 milyon dolar iken bu rakam bir kaç yıl önce 210 milyon dolardı.