Konteyner ölçüleri standart feet olarak 20x8x8 veya 40x8x8 olup, 2 menteşeli kapıları vardır. Yapımlarında çelik, alüminyum ve karışımları kullanılır. Tabanları dayanıklı deniz kontrplağı gibi maddelerden yapılmıştır. Bunların dayanma ve güç özellikleri “ISO” ve “Klas” kurumlarının çıkardıkları özelliklere uygun olmalıdır.
Genel olarak 20 ft’lik konteynerin boş ağırlığı 2-2.5 mt ve içlerine yüklenebilen yükler 17.5-18.5 mt civarında olup en fazla ağırlık 22 tondur.. 40 ft’lik olanların boş ağırlıkları 3.5-4 mt ve yüklenebilen yük ağırlığı da 26-27 mt olup en fazla ağırlıkları 30-31 tondur. Özel olarak yapılmış 20 ft’lik konteynerlerin çelik veya sıvı tank tipi olanların ağırlığı 27 tona kadar olabilmektedir.
Kullanılan Terimler
Konteyner taşımacılığında karşımıza çıkacak olan ve farklı anlamlar içeren terimler aşağıda kullanılma alanlarına göre gruplandırılarak açıklanmıştır.
Unitization : Çeşitli ve birbirinden ayrı parçanın daha kolay taşmaması için büyük bir yükleme birimi içinde toplanmasıdır. Bu deyim aynı zamanda bir veya daha fazla yük cinsinin palet gibi tek taşıma platformu üzerinde istiflenmesi için de kullanılır.
Containerization : Kırk ambar yükünün taşınması için konteynerlerin kullanılmasıdır. Yükler konteyner kutuları içinde oynamayacak biçimde istiflenerek taşınırlar.
Container (Konteyner) : Tekrar kullanılabilir, atılmaz, çelik saçtan yapılmış, su geçirmez, en az bir kapısı olan, deniz ve kara taşımacılığında mevcut donanım ile yüklenip boşaltılan taşıma aracıdır. Hacmi 140 ile 400 ayak küp (Im3 = 35.3 ft3) arasında değişen ve konteyner tarifindeki bütün özellikleri taşıyan kutulara “Cargo Container” denir.Karayolu traylerinde benzer büyüklükte ve taşıyıcı üzerinde taşınmak üzere biçimlenmiş konteyner kutusuna da “Van Container” adı verilir. Van Konteynerler için ISO tarafından saptanmış standart boyutlar 8 ft yükseklik, 8 ft genişlik ve 10, 20, 30 ve 40 ft uzunlukta olmak üzere dört değişik tipdir.
Special Purpose Container (Özel amaçlı konteyner) : Bu tip Konteynerler standart boyutlarda olabilir. Özel yükler için kullanılırlar ve çabuk yükleme-boşaltma donanımları vardır. Özel Konteynerler tank, frigorifik veya izolasyonlu, platform, oto taşıyıcı, üstü açık ve canlı hayvan taşıyıcı konteyner olabilir.
Celluar Construction : Konteyner taşıyan gemi dizaynıdır. İçine konteynerlerin uyduğu ve dört köşesinden sıkıştırıldıkları dikey yuvalar bulunur. Üst üste yerleştirilen konteynerlerin yükleri köşe dikmelerin aracılığı ile tank üstüne konmuş takviyeli (dablin) çift saç kaplamaya veya ambar dibine bindirilir.
Full Containership : Bütün yük hacimleri konteyner istifi için dikey petek hücreleri ile donatılmıştır. Ambar dışında taşınacak Konteynerler için güverte ve ambar kapakları üzerinde yerleştirme ve bağlama donatımları yapılmıştır. Böyle bir gemi sadece konteyner taşıyabilir.
Semi-Containership : Bir veya bir kaç ambarı ile güvertesi konteyner taşımak üzere dizayn edilmiş gemi tipidir. Standart olmayan Konteynerler konvansiyonel ambarlarda ve gladoralarda taşınır.
Trailer Ships : Bunlara “Roll-on/Roll-off” gemiler de denir. Bir treyler gemi, yolcu, araç ve kamyon taşıyan bir feribot gibi aynı yöntemle taşıt araçlarını yükler ve boşaltır. Bu geminin ismi aynı zamanda yükleme-boşaltma sistemini açıklar. Araçlar dışa n ve içeri tekerlekler üzerinde taşınırlar. Bu gemiye Konteynerler de tekerlekli araçlar ile yüklenip boşaltılır.