Kanonun geçmişi Milattan öncelere dayanmaktadır. Dünya üzerinde bilinen en eski ulaşım araçlarından biri olmuştur ve bilinen en eski Kano’ya ise bu gün Hollanda’da rastlamaktayız. Bu kanonun tarihi Milattan önce 800‘lü yıllara dayanmaktadır.
İlk insanlar ağaç gövdelerini oyarak veya eskimolar gibi balina kemiklerini birleştirerek ve etrafını fok derisiyle kaplayarak yapmışlardır. Eskimoların yaptıkları bu kanolar daha çok buzlu, engebeli ve akıntısı yüksek alanlar için uygundur.
Günümüzde modern kanolar iki ana gruba ayrılmaktadır.
- Kanada Kanosu
- Eskimo Kanosu veya Kayağı.
Kanoların günümüzde ki temel yapısını almasında İngiliz sporcu John MaCgregor’un göz ardı edilemez katkıları vardır. Kendi yaptığı kanosuyla 1865 yılında 864 Deniz Millik bir mesafeyi geçmeyi başarmıştır. Yaşadığı bu tecrübeleri bir kitapta toplamıştır. Macgregor`un bu başarısı spor camiasında ilgi uyandırmış ve ertesi yıl İngiltere’de Kano kulüpleri kurulmaya başlanmıştır.
Kanada kanosunun özelliklerine baktığımızda boyları 5 – 5,5 metre civarında olup genişlikleri 80 – 90 cm civarındadır. Durgun sularda kürek çekilerek kazanılan Padıl (Tokatlama) etkisi vasıtasıyla hız yapılmasına olanak sağlar.
Eskimo kayaklarına baktığımızda, günümüz kanolarına göre dar, engebeli ve akıntılı alanlar için elverişlidir. Bir nevi rafting misali azgın su yarışlarında kullanılırlar. Bunlar Kanada kanoları kadar yaygın değildirler ve hala günümüzde ulaşım amacıyla kullanılmaktadır. Kürekler çift taraflı olup tek kişinin kullanımı için uygundur.
Kano sporunun Türkiye’deki gelişimine göz attığımızda, ilk federasyon hareketleri 1994 yılında başlatılmış ve Resmi bir federasyon yapısına ise 2003 yılında “Türkiye Kano Federasyonu” ismi ile ulaşılmıştır. Federasyon eğitimler verdiği gibi, belirli aralıklar ile Türkiye çapında kano yarışlarını organize ediyor.
Kano Sporu Yarış Dalları ve En Önemli Kuralı
Kano Federasyonunun belirlediği kurallar gereğince kano yarışmaları en az 3 km uzunluğundaki akarsularda, 500-1000 metrelik mesafelerde tek veya iki kişilik kanolarla yapılır. Düz yol, nehir inişi, slalom gibi yarış dalları mevcuttur.
Kano devrildiğinde kano sporcusu kendi imkanlarıyla kanoyu yardımsız bir şekilde düzeltip yarışa devam edebilirse diskalifiye sayılmaz. Kanocuların tehlikeli durumlarda rakibini kurtarması mecburidir. Bu kurala uymayan kanocular yarışlardan ömür boyu diskalifiye edilir.
Nasıl Kanocu Olunur?
Profesyonel kano sporcusu olmak isteyenler bulundukları illerden gençlik spor il hizmetlerine başvurmak suretiyle ferdi kano lisansı, kano kulüplerine kaydolarak kulüp lisansı çıkartırlar. Lisans çıkartabilmek için yüzme bilmek gereklidir.
Kano lisansı çıkarmak için başlıca belgeler şunlardır:
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Sağlık kuruluşundan alınmış belge
- 2 fotoğraf
Kano lisansı almış her sporcu federasyonun düzenlediği yarışmalara katılabilir ve federasyonun sağladığı imkanlardan yararlanabilir.