Global Sülfür Limitleri ve 2020 Yılından Beklentiler
  1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgi

Global Sülfür Limitleri ve 2020 Yılından Beklentiler

0

Dünya üzerinde şu an uygulanmakta olan yakıt kükürt oranlarına baktığımızda, SECA (Sulphur Emission Control Area) ve ECA (Emission Control Area) hali hazırda 1 Ocak 2015‘den beri %0,1 oranına sahip yakıt sülfür sınırlaması uygulanmaktadır. Bu alanların yani sıra Avrupa Birliği ülkeleri demir sahaları ve limanlarında da %0,1 oranına sahip yakıt kullanılması zorunludur. Bunun haricinde Çin‘de bazı özel bölgelerinde (Yangtze River, Bohai Sea, Hong Kong, Shang Hai) de %0,5 oranına sahip yakıt kullanılması zorunludur. Bu bölgelerin haricinde kalan alanlarda ise hali hazırda %3,5 sülfür oranına sahip yakıt kullanılmaktadır. İlerleyen dönemde ise Çin’in yüksek hava kirliliği sebebiyle bu oranı, 2020 yılında %0,1’e düşüreceği ön görülmektedir.

blank

Dünya üzerindeki iklim değişikliği IMO‘yu harekete geçirmiş ve 2020 yılında yukarıda bahsedilen özel alanlar dışında kullanılacak yakıtın sülfür oranını %0,5‘e çekecektir. IMO’ya göre bu değişiklikten etkilenecek gemi sayısı yaklaşık olarak 70.000’dir. Baltık ülkelerinden olan Danimarka, İsveç ile Almanya ve Hollanda gemilerin uyumluluğunu kontrol etmek amacıyla Sniffer adı verilen koku algılayıcı sistemler ile kendi sularında hareket eden gemilerin sülfür emisyonlarını kontrol etmektedir.

Sektöre Olan Etkisi

Şu an hali hazırda HFO (Heavy Fuel Oil – %3.5 S) kullanımda ve kullanılacak bir Exhaust Gas Cleaning sistemi ile yeni duruma adapte olunabilir. Bunun yani sıra yakın zamanda piyasada uyumlu yakıt (Compliant Fuel) ve Damıtılmış (Distillate) yakıt sunulacaktır fakat daha pahalı olup farklı bir operasyonel durumları olacaktır. Bunun yanı sıra alternatif yakıtlar olarak düşünebileceğimiz LNG ki yatırım maliyeti çok fazla olup marketteki değeri sürekli değişim gösterebilmektedir. Bunun haricinde Methanol veya Ethanol de alternatif yakıt olarak düşünülebilir ayrıca uzak gelecekte Hidrojen Yakıt Pilleri sistemi de sektörde kullanıma gelebilecektir.

SECA alanındaki gelişmeler göz önüne alındığında ise, 2015’den itibaren çoğunluk MGO (Marine Gas Oil) ya geçmiş ve çok azı, Scrubber Cleaning ve LNG sistemini tercih etmiştir. Bu dönemde MGO’ya olan talep %50 oranında artarken fiyatta ise pek belirgin bir değişim olmazken, Hibrit yakıtın (%0,1 S) fiyatı ise Distile yakıta göre %10 oranında daha azdır.

blank

(reference: shipandbunker.com)

Sülfür limiti uygulamasının devreye girmesiyle, bu yakıtın bulunurluğunda yaşanabilecek sıkıntılar hali hazırda önemli bir sorun teşkil ederken, armatörlerin ECA alanındaki gibi MGO’ya talep göstermesi ileri ki dönemlerde bu yakıtın fiyatında önemli artış gösterebileceği öngörülmektedir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.