Geminizin Demir Taradığını Nasıl Anlarsınız ?
  1. Anasayfa
  2. SEYİR

Geminizin Demir Taradığını Nasıl Anlarsınız ?

0

Bildiğiniz üzere geminizde yeterli kumanya ve yakıt varsa herkes uzun süre demirde kalıp kontratını tamamlamak ister. Uzun operasyonlar ve yorucu kısa seyirler sonrası herkes biraz demirde kalıp dinlenmek ister.

Peki demirledikten sonra dış ortam şartları nedeniyle geminiz demir taradığında bunu nasıl anlarsınız?

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=lLLBhIJbVFs[/embedyt]

 

Demirleme

İyi bir demir vardiyası için, geminiz demirlediğinde E.O.S.P ve demirleme zaman ve pozisyonunu dikkatli şekilde not ediniz. Diğer bir nokta ise, Kaptan funda Bismillah dediği zaman GPSinizde MOB butonuna basmayı unutmayın. Böylelikle sizin demir pozisyonunuz otomatik olarak GPSinize kaydedilecektir.

blank

Demir Salanım Sahası

Gemi demirledikten sonra, demirinizin salınım sahasını hesaplamalısınız. Unutmayın ki geminiz bu alan içerisinde emniyetli bir şekilde kalacak ta ki demir taramadığınız müddetçe. Eğer demir tararsanız, bu alan dışına çıkmışsınızdır. Bu mesafeyi şu şekilde hesaplayabilirsiniz:

Köprüüstünden baş tarafa olan mesafe ve verilen kalomanın toplamından oluşur. Mesela Kaptanın 5 kilit kaloma verdiğini düşünelim ve baş tarafa olan mesafe ise 150 metre olsun. Dolayısıyla sizin salma daireniz = 150 + (27,5 x 5) metre yani 287,5 metre olacaktır. Bu da yaklaşık 0,155 nM‘dir.

blank

Demir Alarmı Kurmanın Önemi

Günümüzde seyir cihazları oldukça gelişmiştir ve zabitlere demir taradığınızı nasıl anlarsanız diye sorduğunuz da alacağınız cevap genellikle “Sabit bir noktaya olan kerteriz ve mesafenin değişmesidir” olacaktır. Bu cevap kısmen doğrudur. Ancak bu kontrolü sürekli yapmayıp saatlik aralıklarla yaptığımız için gemimizin demir taradığını anlayamayabiliriz. İşte bu sebepten dolayı cihazlarımıza demir alarmı kurmalıyız.

Demir Alarmı Nasıl Kurulur?

Cihazlara demir alarmı kurmak iyi bir denizcilik örneğidir. Alarmın kurulması için GPSimize ihtiyacımız vardır. Bunun içinde, GPS‘inizin menüsüne girip son Way Point olan 999‘u seçiniz ki bu, demir atarken MOB butonuna bastığınızda atadığı way point‘dir. Ancak sadece bu way point’i seçmek yetmez ayrıca demir salınım alanınızı da seçmelisiniz.

blank

Ecdis’e Demir Alarmı Kurulması

Aynı şekilde demir alarmınızı ECDIS‘inize de kurabilirsiniz. Fakat ECDIS‘inizde sesli alarmların açık olduğundan emin olunuz.

blank

Sabit Objelerden Pozisyonun Kontrol Edilmesi

Diğer bir yöntem ise sabit kara parçalarından alınan kerterizlerin kontrol edilmesidir. Eğer mümkün ise kıyıdan alacağınız iki farklı kerterizleri düzenli kontrol ediniz.

blank

Radar ile Pozisyonun Kontrolü

Düzenli aralıklar kıyıdan sabit objelerden aldığınız kerteriz ve mesafe değerleriyle (VRM ve EBL) demir pozisyonunuzu kontrol edebilirsiniz.

VRM ölçeğini düzgün şekilde ayarlayarak diğer gemilerle aranızda emniyetli bir mesafeyi koruyabilirsiniz ve hedefe aldığınız gemiler demir taradığında farkında olabilirsiniz.

blank

Bayrak ile Pozisyonun Kontrolü

İlk gösterge olarak kullanıldığında güzel bir iyi denizcilik örneğidir. Demirledikten sonra bayrağı kastanyola üzerindeki baklaya geçirin. Eğer geminiz demir tarasa veya tarıyorsa bayrak düşecektir.

Zincirin Kontrol Edilmesi

Hava şartları ağırlaştığı zaman, zincir üzerine binen yük artar. Rüzgarın baş taraftan geldiğini düşünelim ve gemi geriye doğru hareket etmek isteyecektir. Zincir buna izin vermeyip maksimum gerginliğedesteliğe ulaşacaktır. Eğer demirinizi taramaya başladıysanız, demir salpa durumuna gelecek ve daha sonra tekrar başa doğru kumanda ediyormuş pozisyonuna gelecektir. Dolayısıyla, demir taradığınızı düşünüyorsanız ilgili personeli baş tarafa gönderin ve zinciri kontrol etmesini söyleyin.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.