Gemilerde ve Teknelerde Boya Yapımı
  1. Anasayfa
  2. GEMİ İNŞAA VE STABİLİTE

Gemilerde ve Teknelerde Boya Yapımı

1

Gemilerde ve Teknelerde Boya Yapımı başlıklı bu yazının okuyucularımıza faydalı olacağına inanıyoruz.

Bir yerin boyaya hazırlanması; bu yerin daha evvel boyalı olması durumuna göre boyaya hazırlanmasında dikkat edilecek husus; boyanacak yüzeyin toz, yağ gibi maddelerden iyice temizlenmesidir. Eğer bu yer temizlenmeden boya sürülürse pislikler boyanın yüzeye yapışmasını engeller ve bu boya sürüldükten bir müddet sonra dökülmeye ve tabaka tabaka kalkmaya mahkumdur.

Daha evvel boyalı olan bir yüzeyde kalın bir boya tabakası oluşmuş ise bunun üzerine tekrar sürülecek boyanır, koruyuculuk niteliği kalmaz bu bakımdan gemilerde çok kalın boya tabakalarının oluşmasına meydan verilmemelidir.

Böyle bir yerin boyanması gerektiğinde, daha evvel bu kalın boya tabakaları raspa ile dökülerek, temiz sac meydana çıkarılır, ondan sonra yeni bir saçın boyanması işlemine tabi tutularak, boyanır.

Yeni bir saçın veya raspa edilmiş bir saçın boyanması ise şu işlemlerin yapılması ile mümkün olur.

Yeni veya boyası dökülmüş yüzeyler boyanmadan evvel iyice temizlenmek suretiyle bütün pisliklerden arıtılır.Hatta bu yüzeylerin üzerinde ince pas tozları kalmaması için tatlı su ile yıkanmaları ve kurur kurumaz, ilk kuruyucu boya olan Sülyen sürülmesi gereklidir.

Sülyen kuruduktan hemen sonra ilk kat boya sürülür, boya sürülürken yüzeye iyice yedirilmesi önemlidir. İkinci kat veya son kat boya sürülerek bu yüzeyin boya işlemi tamamlanır.

Boya uygulaması yani sürülmesi için seçilecek zaman önemlidir. Bunun için daha ziyade güneşli ve kuru hava tercih edilmelidir.

Boyanın İnceltilmesi

Boyalar fabrikalardan, veya piyasadan orijinal ambalajları içerisinde alınırlar. Hiç açılmamış bir boya, normal olarak sürülecek yüzeyde koruyucu bir tabaka oluşturacak kıvamdadır.Bu nedenle inceltmeye lüzum kalmadan kullanılmaları uygun olur.

Boyayı inceltmek iki maksatla olur.
a) Tabanca boyası yapmak için.
b) Evvelce açılmış bir boyayı yeniden kullanmak istersek, boyanın hava ile teması olunca içindeki

bir kısım uçucu madde kaybolduğundan boyanın koyulaştığı gözlenir. Koyulaşan bu boyanın tekrar kullanılabilmesi için fırça ile sürülecek kıvama getirilmek amacı ile inceltilir.

Boyaların inceltilmesinde genel olarak Neft, tiner kullanılır. Bu maddeler boyayı incelttiği gibi uçucu oluşları nedeni ile kurumasında da kolaylık sağlar.

Neft ile inceltilen boyalar bir miktar matlaşır bu bakımdan inceltici olarak sıkatif veya tiner tavsiye edilir.

Bunların dışında, benzin, gaz, motorin gibi maddelerde inceltici niteliğinde iseler de yapıları nedeni ile boyanın renginin değişmesi, matlaştırma, geç kuruma gibi mahsurları olduğundan kullanılmaları sakıncalıdır.

Artan Boyaların Saklanması

Boyaların patlakları açıldıktan sonra, boya işi bittiğinde artan boyaların tekrar kullanılabilmesi için bunların usulüne uygun bir şekilde muhafazaları gerekir.

Aynı renk boyalar eğer değişik patlaklarda azar azar bulunuyor ise, bunları bir pat lak içerisinde toplamak gerekir. Açılmış bir boya, yüzeyinde hava ile temas sonucu bir kaymak tabakası oluşur bu da boyanın lüzumsuz sarfına neden teşkil eder.

Boya üzerinde bu tabakanın oluşmaması için. boyanın yüzeyini kapatacak oranda üzerine bir miktar bezir yağı, tiner veya neft dökülebilir, fakat bundan sonra boya karıştırılmadan ağzı iyice kapatılarak kaldırılmalıdır.

Bu olanaklar yoksa en son çare boyanın yüzeyini kapatacak şekilde üzerine tatlı su koymaktır. Bunu yaptığımızda boyanan yüzeyinin hava ile teması kesileceğinden boya kaymak tutmadığı gibi su boya ile karışmayacağı için boyanın üzerinde dökülerek boya tekrar kullanılacak hale getirilir.
Çabuk kuruyan sentetik boyalar kullanıldıktan sonra hiçbir şekilde kapları açık bırakılmamalıdır. Kullanma işleminden hemen sonra boya patlaklarım kapaklan hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.

Boya Fırçalarının Korunması

Boya fırçaları bir defa kullanıldıkları zaman tekrar kullanılabilmesi için bir bakıma tabi tutulması gerekir.İyi bakılan boya fırçaları uzun süre boya işlerinde kullanılabilirler, bunun için boya işi biten bir fırçanın, iyice yıkanıp üzerinde boya kalmayıncaya kadar temizlenip kurulanarak kaldırılması gerekir. Boya fırçalan hiçbir zaman boya kabı içinde bırakılmamalıdır, çünkü kıllar birbirine yapışarak fırça bir daha boya işlerinde kullanılamaz, bunun için işi biten fırça Neft, Gaz, Motorin içinde üzerinde boya kalmayıncaya kadar yıkanır.

Bilhassa gaz ile yıkanan fırçalar üstübü ile iyice kurulanmalıdır, aksi halde tekrar boya yapılırken kurumamış olan gaz fırça üzerinde kusarak boyayı bozar. Kurulama işlemi tamamlanan fırçalar portuç ta (Locker) belirli yerlerde ya yatay olarak konmalı veya saplarından asılarak muhafaza edilmelidir.Fırçalar hiçbir zaman kıllar üzerinde dik olarak tutulmamalıdır, bu durum fırçanın kıllarının bükülmesi ve dolayısıyla boya yaparken homojen bir sürme olanağını ortadan kaldırır.Eğer fırçalar ertesi gün aynı boya işinde kullanılacak ise, saplarından bir patlağın kenarına asılıp kılları örtecek kadar patlağa bezir yağı konursa ertesi gün fırça kolayca aynı boya işinde kullanılabilir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (1)

  1. blank

    Proje ödevim için tamda bu lazımdı, emeğinize sağlık.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.