Denizcilik sektörüne girmek isteyen pek çok kişinin merak ettiği ve sürekli sorduğu bir konu olan gemici ve yağcı gemide ne iş yapar sorusuna cevap şirketlerin ISM manuelleride ifade edilir. Genel olarak yapılan işler tüm gemilerde aynıdır. İşte görev ve sorumluluklar şöyledir.
Gemicinin Görev ve Sorumlulukları
Geminin raspa ve boya işini yapmak, halat işleri, manevraları, aktarma ve taşımalarını yapmak, güverte yıkamak, vinçleri ve her türlü güverte donanımların yağlamak, yedek parçalarını, makara ile halatlarını değiştirmek, ambarları ve sintinelerini süpürmek, gelen malzemeleri almak ve portuç, mağazalar ve kumanyalıklara taşımak, güvertedeki ırgat, vinç, kreyn motorlarını çalıştırmak ve kullanmak, zincirlik, ambarlar, tanklar, portuçlar, su ve balast tanklarının raspa ve boyası ile temizliklerini yapmak, kılavuz çarmıhını atmak, toplamak bakım tutumunu yapmak, borda ve sürme iskelelerin bakım tutumu ve donanımı ile netasını yapmak gemicilerin en önemli görevleridir.
Vardiya alacak Gv. Zabitleri ile mürettebatı zamanında uyandırmak, dümen tutmak, zabit nezaretinde limandan kalkmadan ve limana varmadan dümen provasını yapmak, köprüüstünün temizliğini yapmak, göğüs camlarını, seyir fenerleri cam muhafazalarını silmek, yıkamak ve temiz olarak muhafaza etmek, tenteleri, vardasilo ve kapelaları iyi halde bulundurmak, tamir etmek, güverte makinelerini, bumbaları, kreynleri, direkleri ve gemi bacasını silmek gemicilerin vazifeleri arasındadır.
Seyirde vardiyayı teslim aldığı anı ve teslim ettiği anı Vardiyadaki Zabite rapor eder.
Yük operasyonu ile ilgili amirlerin vermiş olduğu işeri yaparlar.
Yapılan tatbikat ve eğitimlere katılmak, deniz örf ve adetlerine göre amirlerinin vermiş olduğu vazifeleri ve talimatları yerine getirmek gemicilerin önemli görevlerindendir.
Yağcının Görev ve Sorumlulukları
- Yağcıların en önemli görevi limanda ve seyirde makine dairesinde vardiya tutmaktır.
- Vardiya Müh./Mk. Zabiti nezaretinde makineleri temizlemek, yağlamak, çalışan makinelerin sıcaklık ve basınçlarını kontrol etmek.
- Sintine tulumbalarının çalışır durumda olması için gerekli işleri yapmak.
- Skavenç mahallerini ve manifoldları temizlemek.
- Akaryakıt ve su alımlarında çalışmak,
- Gemiye alınacak makine malzemelerini yerlerine taşımak, yerleştirmek, gemi içinde makine malzemelerini bir yerden bir yere taşımak.
- Vardiya alacak makine personeli ile Vardiya Müh./Mk. Zabitine alestayı zamanında çekmek, Vardiya Müh./Mk. Zabitinin vereceği işleri yapmak yağcıların görevleridir.
- Müstehlik makine malzemelerin israf edilmeden kullanılmasına dikkat etmek ve makine dairesi ile mağazaların daima temiz tutulması , makine ve kazan onarımlarında Vardiya Müh./Mk. Zabiti ile birlikte çalışmak yağcıların görevleri arasındadır.
- Yukarıda belirtilen işler haricinde yağcılar, denizdeki örf ve adetlere göre amirlerinin gemi ile ilgili verecekleri diğer işler ile Can-Mal Emniyeti, Deniz Kirliliği konularındaki işleri de yaparlar.
EĞER GEMİ ADAMI KURSUNA GİTMEK İSTİYORSANIZ GİDECEĞİNİZ KURSUN MİLLİ EĞİTİM VE ULAŞTIRMA BAKANLIĞINA BAĞLI OLMASINA GEREKİYOR VE SİZE KURS SONRASI KESİN İŞ VAADİNDE BULUNAN FİRMALARA LÜTFEN GÜVENMEYİNİZ ÖNEREBİLECEĞİM FİRMA AVRUPA DENİZCİLİK GÜVENEBİLİRSİNİZ
Güverte Zabiti olabilmek için gerekli olan tahsil seviyesi Lise olarak okumuştum.Sertifikalı kursu tamamlayıp gemi adamı cüzdanı olursam Güverte Zabiti olabilir miyim ? Onlisans mezunuyum
Gemici veya usta gemici olarak 36 ay deniz hizmeti sonrası 3 aylık tamamlama kursu + sınav ile 500 grs güverte zabitliğini alabilirsin. Ayrıca 2 yıllık 3000 grs yeterlilik veren kurslar var. Bu kursa başvurmanda herhangi bir engel yok. 2 yıl kurs ardından 1 yıl açık deniz stajı YDS+Sınav ile 3000 grs vardiya zabitliği alabilirsin.
15 yıl önceden sabıka kaydı var bu nedenle çok istediğim denizlerde calisamiyorum.. Birçok kişiden daha nitelikliyim ama sabıka herseye engel oluyor.. Bir önerisi olan var mı??
Aynı sorun bende var, benimkide aşağı yukarı 15 sene olmuştur. Şuan kursa yazıldım, yağcı olarak eğitim alıyorum. Ama kursa yazılmadan önce durumu anlattım. Benim böyle bir adli sicil kaydım var ve silinmiyor şuan dedim. İş bulmam zor olurmu bu sektörde dedim. Onlar benden nüfüsa gidip Gemi adamı olmak için parmak izi kaydı vereceğimi söylememi ve pasaport yerine geçen belge almamı söylediler. Eğer bu belgeyi çıkarabiliyorsan sorun olmaz dediler. Aynı şekilde iş başvurusu yapacağım firmada sorun olmaz dedi ve gittim aldım belgeyi. Yurt dışına çıkma engelin yok ise git kursa yazıl iş bulması kolay derim. Zaten kursa başladığın zaman ufaktan çevrede oluşmaya başlıyor. Yani birkaç kişiyle tanışınca ve efendi bir şekilde davranıp kendini sevdirirsen, senin iş aramana gerek kalmıyor, iş gelip seni buluyor. Sana tavsiyem içinde bu işi yapmak gibi bir arzu varsa, doğru nüfüsa git ve gemi adamı parmak izi kaydı ver. Yurtdışı engelin yok ise mutlaka iş bulursun ve istediğin işi yapmış olursun.