Genellikle termik (ısıl) değeri olan bütün temel yakıtlar yani petrol ürünleri, kömür, ağaç, doğalgaz vb. gibi maddeler yakıt olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bazı ülkelerin belli tip savaş gemilerinde nükleer yakıt da kullanılmaktadır. Ancak günümüzde en çok kullanılan yakıtlar petrol türevleridir.
Makine personelinin sıklıkla gerçekleştirdiği yakıt operasyonları için bazı bilgilerin bilinmesi önemlidir bu sebeple gemi yakıtları için temel bilgiler önemlidir. Gemi Yakıtları için Temel Bilgiler başlıklı yazımız konu hakkında merak ettiklerinize ışık tutacak.
Petrol ürünleri çoğunlukla özelliklerine göre sınıflandırılır. Bu kapsam doğrultusunda petrol ürünlerinin göz önüne alınan özellikleri şu şekildedir.
Isıl Değeri
Bu değer yakıtın yanma sonrası vereceği enerjiyi belirler ve kj / kg – f cinsinden tanımlanır.
Ateşleme Gecikmesi
Bu ölçüt, ateşleme ve yanma süresi hakkında bizlere izafi bir fikir edinmemizi sağlamaktadır. Yüksek bir değer, ateşleme gecikmesinin kısa olmasını göstermektedir. Yüksek devirli dizel motorların yakıtları için bu husus oldukça önemli bir özelliktir.
Yoğunluk
Bu özellik yakıtın arındırılması yönünden önemlidir. (Su ile olan karışımın arındırılması gibi.) Yoğunluk su yoğunluğuna yaklaştığında, ayrışımı için yakıtın ısıtılıp yoğunlaştırılması gerekmektedir.
Akma Noktası(Vizkozite)
Vizkozite, yakıtın ısıtılması sonucu hangi sıcaklıkta kendiliğinden akacağını göstermektedir.
Parlama Noktası
Yakıt buharının hangi sıcaklıkta parlayacağını gösterir Güvenlik yönünden kabul edilebilir en düşük parlama sıcaklığı 60 santigrat derecenin üzerinde olması gerekmektedir.
Saflık
Saflık yakıt içinde bulunan istenmeyen su, sediment (tortu) gibi maddelerin oranını göstermektedir.
Pas Oluşturma
Pas etkisi, korozyona (aşınmaya) neden olabilecek sülfür, potasyum, sodyum ve kalsiyum gibi istenmeyen kimyasal maddelerin yakıttaki oranını belirler.
Petrol ürünleri ayrıca bazı test ve standart kuruluşlarınca gruplandılır ve numaralandırılır. Ancak gerçek değerlendirme yukarıda belirtilen özelliklere yapılır.