Gemi Tecrübe Faktörü – Vessel Experience Factor (VEF)
  1. Anasayfa
  2. TANKERCİLİK

Gemi Tecrübe Faktörü – Vessel Experience Factor (VEF)

0

B/L (Bill of lading) miktarı veya Outturn miktarının (sahil tanklarından hesaba göre geminin tahliye ettiği miktar) doğruluğunu gözlemlemek, kıyaslama yapma amacıyla geminin önceki seferlerdeki kargo miktarlarını kullanarak gerçekleştirilebilir. Bu sayede geminin kargo tanklarındaki aleç ve sıcaklık ölçümlerine bağlı hatalar minimize edilmiş olur ve çok daha doğru bir kargo miktarı hesaplaması gerçekleştirilebilir. Fakat, geminin tank kalibrasyon tablolarının doğruluğu  -%2 ile +%2 arasında değişebileceği için, “Gemi Yükleme Oranı (VLR, Vessel Load Ratio)” veya “Gemi Tahliye Oranı (VDR, Vessel Discharge Ratio)” diye adlandırılan oranların kullanılması gerekir. Bu oranlar şöyle hesaplanır:

blank
blank

Yukarıdaki VLR veya VDR’lerin birçok sefer üzerinden hesaplanmış ortalamaları “Vessel Experience Factor (VEF)” olarak adlandırılır. (Yükleme için: VEF-L, Tahliye için: VEF-D)

Hesaplama Yöntemi

VEF hesabı, ardı ardına gelen minimum 10 sefer üzerinden gerçekleştirilir ve son hesaplama öncesinde uygun olmayan seferlerin hesaptan çıkartılması söz konusudur. Bir veya iki uygun bulunmayan sefer çıkartılırsa, bunların sayısı kadar uygun sefer hesaba eklenerek sefer sayısı yine 10’a tamamlanmalıdır.

VEF hesaplamasına sadece, oranların ortalama değeri kaç ise, bunun %0,3 (binde üç) aşağısı ile %0,3 yukarısı aralığının içinde bulunan gemi yükleme oranları (VLR) katılır.

Adım 1: Kabul edilebilir VLR’lerin listesi oluşturulur. Aşağıdaki kriterler listeden çıkartılma sebebidir:      

  • Kuru havuzdan sonraki ilk seferler
  • Lightering, STS (ship to ship operasyonu)
  • B/L’in gemide yapılan ölçümler temel alınarak oluşturulduğu durumlar
  • Geminin kargo kapasitesini değiştiren herhangi bir modifikasyon yapıldıysa, bunun öncesindeki seferler   

Adım 2: Listelenen VLR’lerin ortalaması (r) hesaplanır.

Adım 3: Bulunan ortalamanın %0,3’ü hesap edilir. Ortalamanın %0,3 altı ile %0,3 üstü arası aralık belirlenir.

Adım 4: Var ise yukarıdaki aralığın dışındaki VLR’ler listeden çıkartılır. Yine var ise çıkartılan sefer sayısı kadar uygun sefer listeye eklenir.

Adım 5: Yeni ortalama (r) hesaplanır. 

Adım 6: Bulunan yeni ortalamanın yine %0,3’ü hesap edilir. Yine bu yeni ortalamanın %0,3 altı ile %0,3 üstü arası aralık belirlenir.

Adım 7: Yukarıdaki 4,5 ve 6. Adımlar, Adım 4’te listeden VLR çıkarılmayıncaya kadar tekrarlanır.

Adım 8: Adım 4’te VLR çıkarılmadığı anda Adım 5’e geçilir. Adım 5’te bulunan ortalama VEF’i verir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.