Gelecegin Gemileri – Hidrojen Gaz Tasiyicilari
  1. Anasayfa
  2. İlginçler

Gelecegin Gemileri – Hidrojen Gaz Tasiyicilari

0

Temiz yakıt alanında yapılan çalışmalar hidrojenin bu alanda kullanılabileceğini göstermiştir. 2020 yılında uygulamaya girecek olan Küresel Sülfür Kısıtlaması ve gemilerden salınan emisyon gazlarının (GHG – Greenhouse Gases) azaltılması çabaları hidrojenin önünü açmaktadır. Bu sebeple  hidrojenin sıvı olarak gemilerce taşınması fikri daha önceden araştırılmaya başlanılmış ancak fakat proje istenilen ivmeyi kazanamamıştır. Bir kaç yıl öncesinden itibaren ise bu fikir büyük bir momentum kazanmıştır.

2017 yılının başlarında enerji sektörünün devlerinden olan 13 firma (Shell, Total gibi) bir komisyon kurdu ve bu gazı desteklemeye başladılar. Hidrojenin gemilerce taşınması halen gelişim aşamasında olmasına rağmen, Shell ve Japon Tersane devi Kawasaki Heavy Industries (KHI) bir ortaklık anlaşması imzaladılar. Japonya bu gazın ithalatını Avustralyadan karşılamak niyetinde çünkü temiz enerjiye yatırımlarını oldukça artırmıştır ki LNG ithal eden ülkeler listesinde de 1. sırada yer almaktadır. Yapılan ortaklık neticesinde ilk olarak test amaçlı 2500 m3 hacme sahip 2 adet, Type-C türü, Vakum ile yalıtılması sağlanmış ve hidrojeni buharlaşma noktası olan -253 derece tutabilecek iki adet tank inşa edilecektir. Bilindiği üzere LNG taşıyan gemiler yalıtımlı, membran tanka sahip ve -164 derece LNG taşınmasını sağlamaktadır.

Proje hedefi olarak 2020 yılında inşası tamamlanması beklenen bu gemiler ile ilk test çalışmaları tamamlandıktan sonra, sektörün fizibilite ve kar marjı durumuna göre 160.000 m3 hacme sahip tankları olan gemilerle Hidrojen taşınması planlanmakta.

Kurallar Açısından Hidrojen Gemileri

Imo’nun gaz gemileri için belirlediği kurallar Uluslararası Gaz Taşıma Kodu kitabında (IGC Code) bulunmaktadır. Gaz tankerlerinin dizayn yapıları, tanklarının özellikleri, soğutma yapıları ve emniyet ekipmanları dahil bu kitapta bulunmaktadır. Ancak hidrojen taşınması halen gelişim aşamasında olduğu için IMO’nun bu alanda tek çalışması Ara Tavsiyeler Sirküleridir.(Interim Recommendations). Japon Klaslama firması olan NKK ise, IMO’nun tavsiyelerini göze alarak Emniyetli İnşa, Hidrojen Operasyonlar ve Taşınamsı Kitabını yayınlamıştır.

Hidrojen Hangi Alanlarda Kullanılabilir ?

Roketlerde  genellikle sıvı hidrojen kullanılır. Hidrojen hafif ama çok güçlü bir roket  yakıtıdır. Oksijenle tepkimesi sonucu enerji açığa çıkar. Ama hidrojen ve oksijen ancak çok düşük sıcaklıklarda sıvı olarak depolanabilirler. Çok düşük sıcaklık ise metalden üretilen yakıt tankının kırılganlığının artmasına neden olur.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.