Günümüzde tanker piyasasında artık Framo pompa sistemi kullanılması, zabitlere büyük kolaylık sağlamaktadır. Peki bu sistem nasıl çalışır?
Santifürüj Pompaların Yapısı
Dalgıç veya derin kuyu pompaları, bir tür santifürüj pompadır. Bu yüzden önce kısaca santifürüj pompaları inceleyelim.
- Impeller
- Salyangoz
- Prime Mover
Prime mover denen yapı, impellerin hareket etmesini sağlayan enerjiyi sağlar.
Impeller döndüğü zaman oluşan vakumda sıvıyı sağlayangozun içine çeker. Yani likit salyangoz içinde hareket eder ve hız azaldıkça basınç artacaktır.
Framo Sisteminin Temel Parçaları
Framo’da bir nevi santifürüj pompadır ve hepsinde ortak şu yapılar bulunur.
- Impeller
- Salyangoz
Framo santifürüj pompa özelliği göstermesine rağmen ayrıca dalgıç yani derin su kuyusu özelliği de taşır.
1) Hidrolik Motor (Hydraulic Motors)
Impellerin dönmesi için ilk hareket sağlanmalıdır. Türbinli pompalarda bu hareket steam ile sağlanır, elektrikli pompalarda bu hareket elektrik motoruyla ve framo pompalarda da hidrolik motor ile sağlanır. Hidrolik mbotor, yüksek enerjiyi hidrolik basıncına dönüştürür ve bu da impelleri döndürür. Yüksek basınçlı hidrolik şaftı döndürür ve düşük basınç olarak sistemi terk eder.
2) Enerji Paketleri (Power Packs)
Impelleri döndürecek yüksek basınç, hidrolik motordan sağlanır ve hidrolik motoru da çalıştıracak kuvvet enerji paketlerinden sağlanır. Bu sistemde şunlardan oluşur:
- Elektrik Motor
- Hidrolik Oil Tankı ve
- Kapalı Devre Sistemi
Eğer sistemde yetersiz hidrolik olması veya hiç hidrolik olmaması durumunda Suction line trip uyarısı verir.
Eğer hidrolik tankında yetersiz hidrolik olması durumunda power pack’ler suction’ı kaybeder. Hidrolik seviyesi minimum seviyesine inerse, Power Pack’ler Trip atar. Böyle bir durumda:
- Low Level Alarm
- Low Low Level Alarm
uyarılarını verir.
3) Cofferdam and Purging Routine (Koferdam ve Temizleme Sıklığı)
Daha önce anlattığımız üzere, framo pompa hidrolik motor vasıtasıyla döner ve hidrolik motor da sisteme enerji paketeleri vasıtasıyla yüksek basınç sağlar.
Eğer hidrolik sisteminde kaçak olması durumunda yüke hidrolik karışırsa yük bozulur. Eğer yük, hidrolik sistemine karışırsa bu kez de hidrolik sistemi zarar görecektir. Bu sebeple her operasyon sonrası sistem kontrol edilmeli ve koferdamda herhangi birşey olup olmadığı ile ilgili form doldurularak framo servisine ve şirkete bildirilmelidir.
STC Valve (Akış Kontrol Valfi)
Framo pompalar değişik hızlarda çalıştırılabilme özelliğine sahiptir. Bunu da framo pompaların hidrolik motorundaki akış kontrolleriyle gerçekleştirebiliriz. Eğer sistemdeki hidrolik motora sağlanan basınçlı hidroliğin akışını arttırırsak impeller de daha hızlı dönecektir. İşte sistemdeki hızı ayarlayan bu yapıya Speed Torque Controller denir. STC valf güvertede her pompa üzerinde ayrı ayrı bulunmaktadır.
5) Feed Pump (Besleme Pompası)
Framo sisteminin düzgün ve düzenli çalışabilmesi için, hidrolik tankı ve sistemdeki hidrolik iyi seviyede olmalıdır. Sistemdeki besleme pompası 365 gün, 24 saat çalışır durumda olmalıdır. Besleme pompaları sisteme her zaman pozitif basınç sağlar. Sitemdeki basınç değeri 5 barı geçmemelidir.
Peki besleme pompası neden hep çalışır durumda olmalıdır?
- Devre içersinde kaçak olması durumunda, sisteme nem karışmasın
- Sisteme hava karışması durumunda, hidrolik devresinde vibrasyon meydana gelebilir.
6) Cooling and Heating System (Soğutma ve Isıtma Sistemi)
Hidrolik sistem kullanılırken hidrolik her zaman uygun sıcaklık aralıklarında olmalıdır. Eğer sıcaklık yüksek olursa, Seallere ve diğer parçalara zarar verecektir. Eğer hidrolik sıcaklığı optimum değerlerin altında ise, ısıtılması gerekecektir. Eğer dış ortam sıcaklığı optimum değerlerde ise, operasyon sırasında hidroliğin sıcaklığı artacaktır.
7) Emergency Stop (Acil Durum Stop)
Son olarak sistemin diğer bir parçası ise acil durumda stop edilmesidir. Bu sebeple değişik yerlere acil durum stop butonları yerleştirilmiştir. Butona basıldığında, hidrolik sistem anında trip atacaktır. Bu sebeple tahliye operasyonu sırasında acil durumda stop etmeyi unutmayınız.