EPIRB nedir Nasıl Çalışır
  1. Anasayfa
  2. GOC-GMDSS

EPIRB nedir Nasıl Çalışır

2

EPIRB nedir Nasıl Çalışır

COSPAS-SARSAT sisteminin “Acil Durum Konum belirleyici” cihazı yani EPIRB’ler , tehlike altında olan deniz araçlarının konumunu telsiz frekansı kullanarak uydular vasıtası ile kurtarma birimlerine en hızlı şekilde veren cihazlardır. Bu tür cihazlar tehlike anında el yordamı ile çalıştırılabildikleri gibi su ile temas ettiğinde otomatikman kurtarma merkezine deniz aracının MMSI bilgileri ile birlikte, konumunu, kurtarma birimlerine hızlı bir şekilde gönderebilir.

Günümüzde  kullanılan COSPAS-SARSAT EPIRBler 121,5 MHz ve /veya 406 MHz frekanslarının kullanmaktadırlar. Ancak 121,5MHz EPIRBler pek çok kıyısal bölgede etki alanına sahip olmasına rağmen, dünya çapında hizmet verememektedirler. Aslında 121,5 MHz frekansına yakından bakacak olursak , bu frekans uçakların dinledikleri acil durum haberleşmesi için ve yön göstermede kullandıkları frekanstır.

Bundan dolayı 121,5 MHz EPIRB’lerden COSPAS-SARSAT sistemi  görevleri dışında , arama ve kurtarma operasyonlarına katılan uçakları , çok geniş bir deniz alanını telsiz yön tesbit cihazı yani  “RDF” ile taramaları ile kazazedelere yönlendirmek için kullanılır.

406 MHz frekansında 5 Wattlık bir çıkış ve dünya çapında bir verimlilikle , COSPAS- SARSAT uydularına kendi işaretlerini gönderen ve konumunun saptanmasını sağlayan diğer bir EPIRB çeşidide 406 MHz EPIRB’lerdir.  GMDSS’in dünya çapında  öncelik vermesi 406 MHz EPIRB’lerin sistem içinde ki önemini ve üstünlüğünü tartışmasız kılmaktadır. Bu tür EPIRB’ler belirlenmiş verimlilik gereklerine uygun olarak , yüzebilir özellikte , -20 , +50 derece arasındaki sıcaklıklarda etkin olarak çalışabilir ve COSPAS-SARSAT tarafından 48 saat boyunca yer tesbiti için izlenebilmektedirler.

Ayrıca ait oldukları deniz aracının MMSI numarasını veya farklı bir tanıtım kodunu, yaşanan tehlike konusu ile birlikte sayısal olarak kurtarma birimine aktarabilirler.

COSPAS – SARSAT SİSTEMİNDE BİLGİ AKIŞI-ARAMA VE KURTARMA

COSPAS-SARSAT sisteminde, uydulara tehlike uyarısı gönderen EPIRB’lerin tespit edilmesi ve konumlarının tesbit edilmesinde iki faklı yöntem kullanılır. Bunlardan ilki , iki epirb frekansı ile yani; hem 121,5 hemde 406 MHz EPIRB’ler kullanılarak yapılabilen “bölgesel yöntem” ikincisi ise , yalnızca 406 MHz EPIRB’ler için geçerli olan “küresel yöntem” dir.

a) Bölgesel Yöntem 121,5 MHz : COSPAS-SARSAT uydularının deniz aracı ve yer istasyonları arasında yalnızca bir aracı durumunda olduğu yöntemdir. Bu durumda , 121,5 MHz EPIRB’in ulaştırdığı tehlike uyarısını alan uydu , aldığı tehlike sinyalini işlemeden bir LUT’a gönderir. Bu işlemin yapılabilmesi için , COSPAS-SARSAT uydusunun EPIRB’i ve LUT’u aynı anda görmesi gerekir. 121,5 MHz EPIRB’ler kullanıldığında olay yerinin tespiti için ihtiyaç duyulan süre 4 ile 6 saat arasında değişir. Alınan sinyalin bir EPIRB sinyali olduğuna ve EPIRB’in bulunduğu bölgede en az iki uydu geçişi olmalıdır. Bu tür EPIRB’ler aracılığı ile olayın yaşandığı yeri , ortalama 25km lik bir sapma payıyla beraber tesbit edebilirler.

b) Bölgesel Yöntem 406 MHz : Bu yöntemde COSPAS –SARSAT uydusu , 406 MHz EPIRB’den tehlike sinyalini (MMSI numarası vb.) işler , Doppler Frekans Kaymasını da göz önünde bulundurarak , bunları olabildiğince en kısa sürede bağlantı kurduğu ilk LUT’a aktarır. EPIRB uyarılarının alındığı anda herhangi bir LUT ile temas kurulması durumunda , aktarılan biligiler, uydunun hafızasında muhafaza edilir ve bu andan sonra Küresel Yöntem’e geçilir.

c) Küresel Yöntem 406 MHz : 406 MHz EPIRB’lerden gelen tehlike bilgilerinin uydularda işlendiği ve mutlaka uydu hafızasına kaydedilerek , uydunun o an görebildiği tüm LUT’lara gönderildiği yöntemdir. Bu uygulama ile yeryüzünde kurulu tüm LUT’lar EPIRB’in gönderdiği tehlikeden haberdar olarak , EPIRB’in tahmini mevkiğini saptayabilirler.. Küresel yöntem kullanıldığında , bir EPIRB’ın yerinin saptanabilmesi için ihtiyaç duyulan süre, en çok 1 saat 30 dakikadır. Bu yöntemle olay yeri 2 ve 5 km arasında sapma ile tespit edilebilir. 406 MHz EPIRB’ler sadece COSPAS uyduları ile değil, bununla birlikte, sabit yörüngeli GOES Hava Tahmin uyduları ilede sinyallerin alınması mümküdür.

COSPAS-SARSAT uyduların EPIRB’lerden aldıkları sinyal bilgilerini 1544,5 MHz frekansını kullanarak LUT’lara aktarırlar. İçinde, çalışan bir operatör olmayıp tamamen otomatik olan LUT , uydulardan gelen sinyallere dayanarak tehlikedeki deniz aracının tahmini konumunu tesbit eder ve bunu bağlantılı olduğu MCC’ye iletir. MCC operatörleri, elde ettikleri bilgileri, ekip olarak bilgi birikimi altında değerlendirerek , tehlike durumunu mesaj olarak RCC ve diğer MCC istasyonlarına geçerler.

Bir RCC’ye ulaşan tehlike içerikli mesaj , Arama ve Kurtarma (SAR) operasyonlarının başlatılması için ilk adımdır. RCC ilk önce , tehlikedeki deniz aracı ile iletişim kurmaya çalışacak ve ayrıca tehlikedeki deniz aracına yakın olan MCC’yi , Kıyı istasyonunu (CES) veya Gemi İstasyonunu (SES) Arama ve Kurtarma operasyonunda görev dağılımı yapacaktır.

121,5 MHz EPIRB’ler ile tebit edilen konum bilgileri yaklaşık oalrak 20 km , 406 MHz EPIRB’ler ile tesbit edilen konum bilgisi ise 5 km değişiklik gösterebilir. Bunu dikkate alan alan Arama ve Kurtarma (SAR) birimleri, Çapı bu mesafelerle belirlenen alanı “Arama kurtarma bölgesi” yada “SAR sahnesi” olarak isimlendirip tarama işlemlerine başlarlar.

EPİRB TİPLERİ:

1) 2182 kHz
2) 121,5 Mhz
3) 243 Mhz
4) 156,525 Mhz
5) 406,1 Mhz
6) 1,6 Ghz

VHF Epirb Çıkış Gücü:25 Watt
Inm Epirb Çıkış Gücü:1 Watt
Copas/Sarsat Epirb Çıkış Gücü:5 Watt

Epirb IMO kurallarına göre kolay erişelecek yerlere konulmalı ve montaj işlemi kendi orjinal parçaları ile yapılmalıdır. Cihaz deniz aracı battığında 2-2,5 m sonra suyun basıncından dışarıya fırlar. Su ile temas ettikten sonra çalışmaya başlar. Batarya olarak kuru Lithium batarya kullanılır. Aktif durumda 48 saat kullanılabilir. Bu süre 96 saate kadar çıkabilir.
Kurallara göre ayda bir kez test edilmelidir. Yanlışlıkla çalıştırıldığı zaman ise çalışması derhal durdurulmalı ve en yakın istasyona haber verilmelidir.

1. Epirb’in Test Edilmesi:
Epirb üzerinde bulunun düğme On/Test şekline getirilir. Test düğmesine basılır yada basılı tutulur, 15 saniye içerisinde 3 defa tepesinde bulunun panelden ışık çakacaktır. Eğer bu işlem sonucu ışık çakması gerçekleşir ise Epirb cihazının testi tamamlanmış olur. Test işleminden sonra Epirb üstündeki Düğme tekrar “off” konumuna getirilir. Eğer test sonrası Epirb “Off” konumun alınmaz ise cihaz kullanıcıyı ikaz için 50 saniye lambasını yakacaktır.

Test İşlemi Şu Basamaklardan Oluşur:

-Epirb test modunu aktif hale getirin

-406 Mhz verici çalışır duruma geçecektir.

-Güç çıkış ve kontrol parametreleri mikroişlemci tarafından gönderim esnasında görüntülenir.

-Herşey sorunsuz ise mikro işlemci lambayı 15 saniye içerisinde aktif hale getirecek, bir sorun var ise lambası yanmayacak.

VHF Epirbler

-Sadece A1 (30-35 mil), GMDSS sahasında seyir yapmak üzere donatılmış deniz araçları tarafından kullanılır.

VHF Epirblerin Genel Özellikleri:

-VHF’de DSC tehlike alarmı verir

-Sart gibi kullanılabilmesi için 9 GHz de yer sinyal verir.

-VHF DSC Epirb sinyali kanal 70’te G2B emisyonunu kullanarak en az 100mW güçle yayınlar

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (2)

  1. blank

    Elinize sağlık.

  2. blank

    Slm sayfanız inanılmaz dikkatimi çekti, teşekkürler

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.