Dünyanın Önemli Boğaz ve Kanalları
2

Dünyanın Önemli Boğaz ve Kanalları deniz ticareti hacminin önemli bir kısmının gerçekleştiği ya da tarihi, dokusu ve stratejik mevkisi nedeniyle önemli yere sahip olan alanlardır.

Geçtiğimiz senelerde Mısırdaki Süveyş Kanalı ve Panama Kanalı büyütülmüş ve daha büyük gemilerin hizmetine sunulmuştur.

Dünyanın Önemli Boğaz ve Kanalları

İstanbul Boğazı

Ülkemizde bulunan ve Stratejik önemi çok fazla olan bir doğal su yoludur. Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlar. Dünyadaki tüm doğal su yollarında olduğu gibi, Doğal Su Yollarından Extra Ücret Alınamaz. İstanbul Boğazı, yıllık ortalama 90 bin gemiye ev sahipliği yapmaktadır. Geçiş Rejimini Okumak İçin TIKLAYIN.


Çanakkale Boğazı

Marmara ve Ege denizini birbirine bağlar ve Akdenize olan ulaşımın en önemli bağlantı noktasından biridir. Bu sebeple stratejik olarak önemi fazladır. Geçiş rejimi ve ücret tarifesi İstanbul Boğazı ile aynıdır. Geçiş Rejimini Okumak İçin TIKLAYIN.


Cebelitarık Boğazı

Denizciler tarafından Cibraltar olarak daha çok bahsedilen bu boğaz, Emevi komutanı olan Tarık Bin Ziyad’dan almıştır. Stratejik önemi fazladır ve Akdeniz ile Atlantiği birbirine bağlamaktadır. Geçiş rejimi ve egemenlik hakkı Fas ve İngiltere üzerindedir.


Bering Boğazı

Stratejik önemi fazla olan ve Asya’nın en doğu noktası ile Amerika’nın en batı noktası arasındaki önemli bir su yoludur. Amerika ile Asya kıtalarının sınır noktasıdır. Boğaz, ismini ise 1728 yılında burayı geçen Danimarkalı kaşif Vitus Bering’den almaktadır.


Macellan Boğazı

Pasifik Okyanusunu Atlas Okyanusuna bağlayan boğazdır. Ana karanın adeta yarılıp içinden geçilircesine takım adalar geçilir Macellan Boğazı geçişinde. Arjantin ile Şili arasında yer alan Tierra del Fuego takım adalarını birbirinden ayırmıştır. Adını ise, 1520 yılında Magellan (Macellan) tarafından keşfedilmesiyle almıştır. Bunun yanı sıra geçiş sırasında sis etkisini göstermektedir.


Hürmüz Boğazı

Hürmüz Boğazı, Stratejik öneme sahip diğer bir önemli su yoludur. Basra Körfezi ile Hint Okyanusu arasındaki kilit noktadır. Önemi nedeniyle kontrol için İran ve Birleşik Arap Emirliği arasında paylaşılamamaktadır.


Messina Boğazı

Messina Boğazı, İtalya’nın güneyinde bulunan Calabria ile Sicilya Adası arasında bulunmaktadır. Dar bir bölge olup kılavuz kaptan eşliğinde geçilebilmektedir. Liman şehirleri olan Messina ve ana kıtada bulunan Reggio di Calabria arasında bulunmaktadır.


Bab-el Mendeb Boğazı

Kızıl Deniz ile Hint Okyanusu arasında bulunan stratejik bir su yoludur. Bugünler daha çok Somaliden kaynaklanan korsanlık olaylarıyla ve Yemende bulunan Husiler nedeniyle anılmaktadır ve yaklaşık 32 kilometre uzunluğundadır.


Malacca ve Singapur Boğazı

Malacca Boğazı, Endonezya ile Malezya arasında yer alıp ticari önemi oldukça yüksek olan bir doğal su yoludur. Asya gemi trafiğinin yükü buradan sağlanmaktadır. Günümüzde ise buranın by-pass yapılıp Tailand’dan yeni bir kanal oluşturulması fikri vardır.

Singapur Boğazı ise, Singapur ile Endonezya arasında yeralan ve ekonominin en yüksek seviyelere ulaştığı bir su yoludur. Aşırı gemi trafiği sebebiyle çok fazla tehlike barındırmaktadır ancak Asyanın ticari üssü olarak da bilinmektedir.


Süveyş Kanalı

Süveyş Kanalı ingilizce olarak Suez Canal – Akdeniz ile Kızıldeniz‘i birbirine bağlayan yapay bir su yoludur. Sina Çölleri Yarımadası’nın batısında bulunan, 163 kilometre uzunluğunda olan bir su yoludur. Ümit Burnunu (Cape Town) dolaşmamak için yapılmıştır ancak petrol fiyatlarının 50 doların altına düşmesi büyük gemiler için ekonomik avantajı azalmakta.


Kiel Kanalı

Baltık Denizi ile Kuzey Denizi (North Sea) arasındaki ulaşımı sağlayan bir su yoludur. Güneyde Almanyada bulunan Elbe Nehrindeki Brünsbüttel kısmından girişi sağlanmaktadır ve bu noktadan Kılavuz Kaptan ile seyir yapılmaktadır. Kiel Kanalının genişliği 103 m olup derinliği 11 m ve kanalın üzerinde yaklaşık 42 m yükseklikte yedi köprü bulunur.


Panama Kanalı

Panama Kanalı, Orta Amerika’nın en güney ülkesi Panama topraklarında yer alır ve Atlas Okyanusu ile Pasifik Okyanusunu birbirine bağlayan bir yapay su yoludur. Kanalın yapımı, tarihin en büyük ve en zor mühendislik projelerinden bir olmuştur. Kanal sayesinde Ümit Burnunu dönmeksizin Atlantiğe ulaşım sağlanabilmektedir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Yorumlar (2)

  1. blank

    panama kanalı cape horn – boynuz burnu- geçişini bypass eder. ümit burnu değil.

  2. blank
    7 Eylül 2021

    Panama kanalının açıklama kısmında Ümit burnundan bahsedilmiş. Gözden kaçmış sanırım. Macellan boğazını dolaşmamak için olacak.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.