Dünya Gemi Söküm Analizi
  1. Anasayfa
  2. Teknik Bilgi

Dünya Gemi Söküm Analizi

0

Gemiler bildiğiniz üzere belli bir kullanım süresine sahiptirler ve artık kar – masraf marjı denkliği veya masrafın karı geçtiği dönemlerde gemi sökümleri meydana gelir. 2017 yılına baktığımızda Güney Asya bölgesinde hurdaya ayrılan gemi sayısı 543 olarak kayda geçmiştir. Dünya genelindeki rakama baktığımızda ise totalde 835 adet büyük boyutlu yani A1 – A2 – A3 alanlarında çalışabilme kapasitesine sahip gemi hurdaya ayrılmış (satılmıştır).

Uzak doğu da gemi söküm işlemleri belli başlı ülkelerde; Bangladeş, Hindistan ve Pakistanda gerçekleşmektedir. Tüm bu rakamlar; ağır çalışma şartları, deniz kirliliği ve biyolojik yaşam için tehlike oluşturmaktadır.

Peki Bu Rakamlar Bize Neler Anlatmaktadır ?

  • Pakistanda Gadani de 10 işçi yaşamını yitirdi.
  • Bangladeşde 15 işçi öldü ve 22 işçi ciddi şekilde yaralandı.
  • Hindistanda 8 tane ölümcül kaza meydana geldi.
  • Alman ve Yunanlı Armatörler 50 adet ile en fazla gemisini söküme veren ülkeler.
  • Norveç’de uygulanan temiz gemi ve çevre politikası nedeniyle 18 tane gemisini söküme verdi.

 

2017 yılı sonda ise MSC firması 7 adet gemisini Hindistan Alang’daki söküm tersanelerine satmıştır. Son 9 yıla baktığımızda ise MSC firması totalde Alang’daki tersanelere 70 adet gemi satmıştır. MSC firmasını ise 6 adet konteyner gemisiyle Japon MOL firması ve 5 adetle İngiliz firma olan Zodiac takip etmiştir.

Diğer taraftan 2017 yılında gemilerini söküme veren bilindik firmalar ise; Hanjin Shipping, Hansa Mare Reederei, Peter Dohle Schiffahrts, Rickmers Reederei, Hansa Treuhand, Berge Bulk, Costamare, Quantum Pacific Group ve Teekay firmalarıdır.

Uluslararası gemi söküm platform verilerine göre ise tanker ve petrol sektöründe geçen yıllardaki daralmalar nedeniyle Off-Shore platformların sökümlerinde artış meydana gelmiştir.

Son olarak gemi sökümü pek çok Avrupalı ülkeler için hala bir utanç kaynağı oluşturmaktadır. Halen gemi söküm işlemlerinde gelişmiş teknoloji yerine insan gücünün kullanılması, yeterli güvenlik önleminin alınmaması ve özellikle insanların yanı başlarında yüzdükleri sahillerde bu işlemlerin gerçekleşmesi çevreye ve de ekolojik dengeye çok büyük zarar vermektedir.

Konu Hakkında Görüşünü Bildir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.