Denizciler Hakkında Bilinen Yanlışlar…
Denizcilik tam olarak çok yaygın ya da tam manasıyla bilinen bir meslek değildir. Bu benzersiz endüstrinin farkında olmayan ya da aynı konuda pek çok yanlış inancı olan dünya genelinde birçok insan var.
Buna rağmen, popüler kültürde olduğundan daha geniş betimlendiği için; denizciler, aslında işle ilgisi olmayan büyük bir kesimin ilgisini de çekiyor. Bu merakın sonunda denizcilere, sorulan sorulardan dolayı her insana defalarca bilgi vermek zorunda kalıyorlar.
Sektör hakkında bilgisi olmayanlar tarafından birçok efsane, yanılgı ve saçmalıklar duyuyoruz.
Bu konu hakkında bir kaç başlığı sizlerle paylaşıyoruz. Eğer bir kişi bile size bunlardan bahsedecek olursa bu çalışmayı onlara gösterebilirsiniz. İşte Denizciler hakkında bilinen yanlışlar .
1. Denizciler Yüklü Miktarda Para Kazanır
Muhtemelen yanlış bilgilendirilmiş bir kişi ile yapılan konuşma yaygın olarak böyle başlar. Birçok kişi bizi yüklü paralar kazanan almancı akraba olarak görüyor.
Evet, tamam maaşımız iyi. Ödemenin, karada çalışanlardan çok daha iyi olduğu doğru, ancak zaman geçtikçe bu fark azalıyor. Dahası karada çalışan ve denizcilerin çok kazandığını düşünen insanlar, denizcilerin bu parayı kazanmak için ailesinden uzak kaldığını, doğanın insafında çalıştıklarını ve zor işçiliklerini vs. unutmamalıdır…
2. Denizciler Sürekli Alkol Tüketir
Dünya üzerindeki diğer bir yaygın görüş ise denizcilerin sınırsız alkol kapasitesine sahip olduklarıdır. Bu grubun düşüncesine göre gemide ücretsiz alkol verilen bölümler var.
Oysa gemilerde rastgele alkol testleri yapılıyor ve alkol tüketimini engellemek ‘şirket politikası’ haline geliyor. Gemi personelini alkolden caydırmak kesin kuraldır.
Çünkü gemideki diğer insanların can kaybına mal olacak sonuçlar doğurabilir. Alkolün gemide ucuz olması avantajımıza ama bu bize özgürece içebilme rahatlığı vermiyor. Ayrıca, artan katı düzenlemeler göz önüne alındığında, gemilerin çoğu şimdi “alkolsüz” alanlar haline geliyor.
3. Denizcilerin Her Limanda Ayrı Sevgilisi Vardır
Denizciler Hakkında Bilinen Yanlışlar da en önemlilerden bir tanesi.
Denizcilerin doğası gereği sadakatsiz olacaklarını düşünen bir çok insan var. Bir zamanlar denizciler, limanda aralarından seçim yapabileceği kadınlarla karşılanırdı. Ama o yıllar yıllar önceydi! Bununla birlikte, zamanla, güvenlik düzenlemelerinin, ISPS Code ve diğer güvenlik önlemlerinin ortaya çıkmasıyla bu geçmişte kaldı.
Ayrıca gemiler eskisi gibi insan gücü ile yüklenmiyor. O zamanlarda 1 hafta / 1 ay gibi sürede yüklenen veya tahliye edilen gemiler, artık saatler içinde yükleniyor veya tahliye ediliyor. Limanlarda acente ve stewedore dışında kimseyle tanışmaya zamanınız yok denecek kadar az.
Denizcilerin eve geri dönüş ihtimali varken sağlığını bozacak hareketlerin yapılmasını beklemek kurgusal bir şeydir. Eğer insanın böyle bir niyeti varsa bunu sadece denizciler değil herkes yapabilir ve her yerde yapabilir.
Ayrıca bir ilişkinin değerini (ve sadakati ) hiç kimse bir denizciden daha fazla anlayamaz. Sevdiklerinizden uzakta olduğunuzda; zaman bağları zayıflatmaz, aksine güçlendirir. Ve diğerlerinin aksine evde bekleyen özel birinin ne demek olduğunu denizciler çok iyi bilir. (Şuraya Bir Kalp <3)
4. Denizcileri Sürekli Deniz Tutar
‘Seni tutmuyor mu !?’ Denizcilere sorulan diğer yaygın bir soru da budur. Deniz tutması az etki eden bir koşuldur. Her denizciyi deniz tutacak diye bir şey yok.
Araba tutmasında olduğu gibi bu herkeste gerçekleşmez ve insanları duruma göre etkiler. Ve bu o kadar önemli bir konu da değildir. İnsanlar yavaş yavaş üstesinden geliyorlar. Denizciler kariyerinin bir döneminde bunu yaşamış olabilirler fakat her bir denizci bunu yaşayacak diye bir kaide yok.
5. Denizciler Her Gün Korsanlarla Başa Çıkmak Zorundalar
Evet , Kaptan Phillips’i ve Karayip Korsanları‘nı izlediğinizi biliyoruz. Ve gerçekten de böyle bir karşılaşma gerçekçi tasvir edilmiştir. Ayrıca Somali’deki korsan sayısının artışının farkında olduğunuzu ve bu nedenle endişelendiğinizi de biliyoruz.
Ancak Dünya üzerindeki tüm denizler korsanlarla dolu değildir. Korsanlık Dünyanın belirli bölgelerinde yoğundur. Yine de o bölgelerde de korsan saldırısı kesinlikle gerçekleşecek diye bir şey söz konusu değildir. Güvenlik önemlerinin tam sağlanamadığı ve hataların olduğu durumlarda ancak korsanlar gemiyi ele geçirebilir.
Yavaş olsa da, silahlı korumaların ortaya çıkmasıyla birlikte, işler korsanlar için daha da zorlaşıyor. Ancak, bağımsız bir güvenlik önlemi olarak, denizciler hala su hortumları ve dikenli teller ile güvenliği sağlamak zorundalar! Ancak bu, denizcilerin her gün ve her yerde korsanlarla uğraşmak zorunda oldukları anlamına gelmez.
6. Denizciler Farklı Ülkeleri Görüyor
Denizcisin, her ülkeyi geziyorsun, hayat sana güzel.
Kuşkusuz ticari gemilerde çalışan denizciler ile ilgili bilgisi olmayan insanlardan gelen tepkilerden birisi de budur. Limanlarda ki kargo operasyonları hızlı ve ciddidir. Bu yüzden limanlarda çıkıp gezmek için çok az zaman kalır ve bazen hiç zaman kalmaz. Büyük tonajlı tankerler için ise bu yönde durum daha kötü. Çoğu zaman kıyıya hiç uğramayıp kargo operasyonlarını açıkta küçük gemiler ile yapıyorlar (Limbo yada STS).
Yolcu gemileri muhtemelen birkaç gün boyunca limanda olma lüksüne sahip tek gemi türüdür. Bu da denizcilerin şehre gidip yatak istirahati yapmalarına olanak veriyor. Denizciler yeni limanları ve ülkeleri ziyaret ettikleri için, bu onların kendi isteklerine göre dolaşma lükslerinin veya imkânlarının olduğu anlamına gelmez.
7. Denizciler Göz Kamaştırıcı Bir Hayat Yaşıyor
Yine aynı kategorideki insanlar bunun göz alıcı bir yaşam olduğunu düşünüyorlar. Gemiler, egzotik ülkeler, cafcaflı üniformalar, harika teknolojiler, büyüleyici manzaralar vb. gibi görünen şeyler denizdeki yaşamımızın Hollywood filminden bir parça gibi algılanmasıyla devam ediyor.
Ne yazık ki (veya neyse ki!), İnsanlar yapa pasa bulanmış kirli tulumları, yırtık güvenlik ayakkabılarını, temizlik veya raspa boya işlemlerinde herkesin yüzüne yapışan tozu, limandaki koşuşturmaları, ve günün sonunda kendilerini saran yorgunluğu görmezler…
Çalışma alanımızda var olan belirli bir parlaklık seviyesinin bulunduğu doğru. Ancak bu parlaklık yalnızca tüm kirler çıkarıldıktan sonra gelir.
8. Denizcilerin Hayatı Basittir; 6 Ay Kara Hayatı, 6 Ay Deniz Hayatı
Tüm denizcilerin 6 ay çalışıp, 6 ay çalışmadığı evrensel bir inanıştır. 6 ay denizde çalıştığımız için diğer 6 ay tembellik ettiğimizi düşünüyorlar.
İlk olarak, her şeyden önce sözleşmeler ve görev süreleri farklılık gösterir. Şirkete bağlı olarak 4 ay çalışıp 2 ay izinli olduğunuz olabilir veya diğer bir çok farklı kombinasyon olabilir.
Denizciler evdeyken ödeme yapan şirketlerin sayısı ve ödeneği oldukça azdır. Gemideki birkaç ay boyunca yaptığımız iş, eve geri dönmemizi ve rahatlamamızı gerekli kılıyor; yoksa hepimiz deliye döneriz!
Çoğu zaman uzun sefer dönüşlerinde aile işlerine, ilişkilere vs. zorlukla alışıyoruz.
9. Denizciler Eğitimsiz ve Kabiliyetsiz Kişilerdir
Bazı insanlar, denizde çalışmak için çok fazla eğitime ihtiyaç olmadığını düşünür. Ancak gerçek şu ki, gemi mürettebatı da dahil olmak üzere her zabit, teoride olduğu kadar pratikte de iyi bilgilendirilmeli, eğitilmeli ve hünerli olmalıdır.
Zabitler söz konusu olduğunda, bu durum çok daha ağırdır! Ticari gemilere ilişkin çalışmalar çok yoğunlaştı. Göksel seyirden, Çatışmayı Önleme Tüzüğüne (DÇÖT – COLREG), sürekli güncellenen ve değişen bir çok kural ve kaidelerin akıla kalıcı bir şekilde kaydedilmeleri gerekir.
Bundan dolayı her denizci meslek hayatı boyunca sürekli kurslara gitmek durumundadır.
İster denizcilik lisesi olsun, ister denizcilik fakültesi olsun eğitimleri oldukça sıkıdır. Özellikle de fakülte ve iki yıllık okullarda açık deniz stajı nın büyük bölümü dönem aralarında yapıldığı için öğrenciler neredeyse diplomasını alana kadar hiç tatil yapamazlar. Staj evresinde pes edenler ise azımsanmayacak kadar çoktur.
Bu nedenle, denizcilerin zanaatlarını bilmeden, onları eğitimsizlikle ve sığlıkla yaftalamak çok yanlıştır. (Gemi hayatı bizi zamanla durağan bir ruh haline sokabiliyor, hepsi bu..)
10. Denizciler Topla, Tüfekle Savaşa Gitmiyor
İnsanlar genellikle ticaret gemilerini, savaş gemileri ile karıştırırlar. Pek çoğu, denize giden herkesin savaşmaya gittiğine inanıyor. Ticari filo, acil durum halinde donanmaya yardımcı olması için çağrılabilecek yardımcı bir departman olarak görülüyor.
Bununla birlikte, günlük operasyonel bazda, ülkenin donanması veya silahlı kuvvetleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Ticaret filosu, dünya çapında mal / kargo transferinin gerçekleştiği ticari bir sektördür. Malların parasal kazançlarla dönüştürüldüğü bir işletmede olduğu gibi, ticari filoda da malların A’dan B’ye para karşılığı teslim edildiği aynı işlemi içerir. Yani, lütfen deniz kuvvetleri ile karıştırmayın.
11. Denizciler İyi Yüzer
Denizciler, denizde çalışmak zorunda kaldıklarından, insanlar iyi yüzücüler olmalarının zorunlu olduğunu varsayıyorlar. Ancak gerçek şu ki, denizciler denizde çalışmak için iyi yüzücüler olmak zorunda değildir.
Gemilerin bir kazayla karşı karşıya kalmasına neden olan, denizcilerin kıyılara veya diğer gemilere yüzmek zorunda kalabilecekleri insanlar arasındaki yaygın bir yanlışlıktır.
Ancak, ne kadar iyi bir yüzücü olursa olsun, durum bunu gerektirse bile, zor hava koşullarında kıyılara yüzmek veya suda hayatta kalmak imkânsızdır. Ayrıca, denizcilerin acil durumlarda suda yüzebilmelerini sağlamak için gemilerde birkaç kişisel koruyucu donanım bulunmaktadır.
12. Denizcilerin Denizde Yapacak Bir Şeyleri Yok
Denizciler için hayat kolaydır, gemilerde yapılacak çok fazla şey yoktur
Çoğu insan böyle düşünüyor. Ortalıkta dolaşan bir efsane vardır, denizdeki insanlar tembeldir, sadece balık tutar ve gemi seyre çıktıktan sonra yatar, yuvarlanırlar.
Birçoğu geminin çalışması hakkında en ufak bilgiye sahip olmadığı için, denizcilerin içki almalarına, seyahat etmelerine ve rahatlamalarına olanak tanıyan çok fazla zamanın var olduğunu düşünüyorlar.
Ancak, gerçek şu ki, denizciler, gemide her gün ciddi sorunlarla yüzleşmek durumundadır. Denizcilik dünyada çalışma saati bazında en çok çalışmak zorunda kalınan meslek dallarından biridir.
Sonunda, denizcilerin mesleği, yaptıkları iş hakkında bilgisi olmayan insanların yanlış tepkilerine ya da ilgilerine sürekli maruz kaldıkları bir meslek çeşididir.
Denizciler işlerini ve denizdeki hikâyelerini konuşmayı severler. Denizciler de en zorlu hava koşullarında hayatlarını tehlikeye sokan çok çalışan insanlardır. İnsanların ticari gemilerde çalışan denizciler hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi oldukça önemli. Öyle ki, denizciler olmasaydı, tüm dünya ekonomisi dururdu!
-Denizciler Hakkında Bilinen Yanlışlar
kardeşim bizi işimizden soguttun yaa
9 numara koster kemiler için doğru
Çalıştığım sadece 1 gemide, değişen 5 1.zabitten yalnız 1i eğitimli ve tecrubeliydi. 6 gemiciden 2si eğitimli ve tecrübeliydi. 4 Kaptandan 1i eğitimli ve tecrübeli 1i tecrübeliydi.
Fazla söze gerek yok sanırım.